Kledingadvies

Wat leuk dat je een fotoshoot hebt geboekt! Je vraagt je misschien af welke kleding jij, je partner en/of je kinderen het beste aan kunnen trekken tijdens de fotoshoot. Hieronder vind je verschillende tips, voor het mooiste resultaat. Onderstaande tips zijn slechts ideeën en voorbeelden. Het is het belangrijkst dat je draagt wat je zelf het fijnst en het mooist vindt.

Welke kleding kun je beter vermijden?

  • Prints & tekst: printjes en teksten komen helaas niet zo mooi uit op een foto. Het eerste wat opvalt als je de foto's daarna ziet, is die grote tekst die op het shirt stond. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Een klein streepje, klein patroontje kan prima, maar let er wel op dat dit bij één persoon blijft. Want staan twee streepjes of patroontjes naast elkaar, dan schreeuwen ze allebei om aandacht en wordt de foto erg druk.
  • Felle kleuren: pas op met felle kleuren, zoals felrood, felgeel of neonkleuren. Welke kleuren komen dan wel mooi uit? Wit, zwart, blauw, groen, okergeel, donker-oranje (terra), maar ook pasteltinten komen goed uit.
  • Vloekende kleuren: kleuren die naast elkaar vloeken, schreeuwen om de aandacht. Bijvoorbeeld rood, blauw en geel. Of paars, groen en oranje. Het gaat dan echt om felle kleuren daarvan.


Okergeel i.c.m. lichte kleuren (passen goed in de natuur)

Natuurtinten zijn altijd een goede keuze!

Spijkerstof en pastelkleuren zijn voor elke shoot geschikt


Bordeaux/terras i.c.m. wit gaat ook goed (mooi voor warme, moody foto's)


Voor newbornshoots werkt terra/bordeaux ook erg goed


Zachte kleuren, zoals lichtgroen, grijsblauw en lichtbruin gaan ook altijd goed met zwart en wit.

Wat staat altijd mooi?

Het is het mooist als meerdere mensen met elkaar op de foto staan, dat de kleding qua kleuren bij elkaar passen. Hoe doe je dat?

  • Kies bij een groepsfoto voor één basiskleur, die iedereen wel in de kast heeft hangen, zoals beige, bruin, donkergroen of spijkerstof. Dit kun je aanvullen met lichtere kleuren (natuurtinten)
  • Voor warme (moody) foto's passen kleuren als okergeel en bordeauxrood goed met natuurlijke tinten, zoals beige, lichtbruin, zand, wit, etc.
  • Pastelkleuren gaan altijd goed samen.
  • Een mix van materialen, zoals katoen in combinatie met wol geven foto's nog een beetje extra diepte (maar is zeker geen vereiste).

Houd de achtergrond in gedachten

Hoe de kleding matcht bij de omgeving speelt ook een rol in de foto. Is het bij jullie thuis heel kleurrijk? Ga dan voor neutrale tinten in de kleding. Is het bij jullie industrieel, met veel wit, zwart en grijs? Ga dan voor wat meer kleur in de kleding.

Draag iets waar je je prettig in voelt

Dit is misschien nog wel het allerbelangrijkst. Draag iets waar je je lekker in voelt. Als jij je lekker voelt, komt het allemaal goed met de fotoshoot!

Een aantal voorbeelden:

De vier bovenstaande voorbeelden zijn afkomstig van katelphotography.com.